4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Μη μου τους κύκλους τάραττε

Η υιοθέτηση ενός πιο αντιπροσωπευτικού κύκλου κατανάλωσης αναμένεται να φέρει αρκετές ανατροπές στο σχεδιασμό των μελλοντικών μοντέλων, κάτι που αναμφίβολα δεν επιθυμεί η αυτοκινητοβιομηχανία.

Είναι πλέον κοινή αντίληψη ότι οι επίσημες καταναλώσεις των κατασκευαστών, οι οποίες εκδίδονται με βάση το νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης (NEDC), σπάνια επιβεβαιώνονται σε πραγματικές οδηγικές συνθήκες. Πρέπει να κινδυνεύσεις με ποινή για παρακώλυση της κυκλοφορίας προκειμένου να πλησιάσεις τα εργοστασιακά νούμερα. Σε προσωπικό επίπεδο, προσθέτω ένα 30% για να έχω μια καλύτερη αντίληψη ως προς τις ανάγκες καυσίμου ενός αυτοκινήτου σε κανονική χρήση.
Τον Ιούλιο του '12 δημοσιεύσαμε τα αποτελέσματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας εργοστασιακής δοκιμής που πραγματοποίησε το ΑΠΘ για λογαριασμό του περιοδικού, όπου περίπου επιβεβαιωνόταν ο συγκεκριμένος κανόνας του «30%». Στη συγκεκριμένη δοκιμή υιοθετήθηκε ένας διαφορετικός κύκλος -πιο αντιπροσωπευτικός των πραγματικών συνθηκών οδήγησης-, στον οποίο οι καταναλώσεις των αυτοκινήτων ήταν από 14% έως 30% υψηλότερες έναντι των τυποποιημένων, με τη μεγαλύτερη απόκλιση να σημειώνεται από ένα υβριδικό μοντέλο.
«Ο αγώνας να εμφανιστούν αυτοκίνητα με χαμηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου οδηγεί τους κατασκευαστές στην εφαρμογή τρικ κατά τη διάρκεια της έγκρισης τύπου που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», σχολιαζόταν στο συμπέρασμα της έρευνας.
Ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι αποκλίσεις στον αστικό κύκλο, που κυμαίνονταν από 25% έως 40%. Εντούτοις, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η υβριδική τεχνολογία εξασφάλιζε (συγκριτικά) χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, από 28% έως 54%, σε σχέση με τα ανταγωνιστικά μοντέλα πετρελαίου και βενζίνης. Από την άλλη, στον περιαστικό κύκλο το ντίζελ εμφανιζόταν λίγο οικονομικότερο του υβριδικού, με το τίμημα όμως να εντοπίζεται στις υψηλότερες εκπομπές οξειδίων του αζώτου του πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου.
Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι ο υφιστάμενος κύκλος μέτρησης όχι μόνο δε λέει την αλήθεια (θα μπορούσε απλώς να είναι πιο αισιόδοξος), αλλά και ουσιαστικά αλλοιώνει τους συσχετισμούς ανάμεσα στις διάφορες τεχνολογίες. Πάρτε για παράδειγμα ένα plug-in υβριδικό του οποίου οι εκπομπές CO2 μπορεί να βρίσκονται κάτω από τα 50 γρ./χλμ., με μια ανάλογα εξωπραγματική κατανάλωση. Οι επιδόσεις αυτές επιτυγχάνονται πολύ απλά επειδή η δοκιμή της μέτρησης πραγματοποιείται με γεμάτες μπαταρίες, που είναι ήδη φορτισμένες από το ηλεκτρικό δίκτυο! Αυτό σημαίνει ότι οι κατασκευαστές μπορούν να φτιάχνουν τόσο μεγάλες μπαταρίες, όσο χρειάζεται για να διαρκούν στην τυποποιημένη μέτρηση. Μόλις μείνουν από ρεύμα, η κατανάλωση εκτοξεύεται, όμως η όλη διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί...
Αντίστοιχα παραπλανητικό είναι το κέρδος από τα συστήματα Start & Stop, που επίσημα εξασφαλίζουν ένα κέρδος της τάξης του 6%-7%, ενώ στη «δική μας» δοκιμή το όφελος από ένα εξελιγμένο τέτοιο σύστημα δεν ξεπερνούσε το 3,5% στον αστικό κύκλο...
Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε πρόταση για ένα διαφορετικό κύκλο μέτρησης δεν μπορεί να προσεγγίσει ταυτόχρονα την κατανάλωση ενός αυτοκινήτου που κινείται στις Κυκλάδες και ενός ίδιου τύπου που αναλώνει τον περισσότερο χρόνο του στις γερμανικές άουτομπαν. Εντούτοις, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται ήδη την καθιέρωση ενός νέου κύκλου, του WLTP (World Light Vehicle Test Procedure), που θα εμφανίζει πιο ρεαλιστικές καταναλώσεις.
Με βάση τον κύκλο αυτόν, πέρα από τα επίπεδα κατανάλωσης, αναμενόμενα υψηλότερα θα διαμορφωθούν και οι εκπεμπόμενοι ρύποι. Το λογικό είναι ότι αναλογικά θα πρέπει να προσαρμοστούν τόσο οι στόχοι που τίθενται στους κατασκευαστές όσον αφορά τα επίπεδα του εκπεμπόμενου CO2 όσο και οι κλίμακες που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές χώρες για να φορολογήσουν τους κατόχους αυτοκινήτων. Θα το κάνουν, όμως; Είμαστε σίγουροι ότι, αν μη τι άλλο, στην Ελλάδα την περίσταση θα εκμεταλλευτεί ο μελλοντικός υπουργός Οικονομικών, προκειμένου να πολλαπλασιάσει τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας...
Από εκεί και πέρα, το κρίσιμο θέμα είναι αν ο νέος κύκλος θα διαταράξει τις ισορροπίες μεταξύ τόσο των υφιστάμενων όσο και των μελλοντικών τεχνολογιών. Κάθε παράμετρος στο σχεδιασμό του συγκεκριμένου κύκλου, που εκ των πραγμάτων εμπεριέχει ένα βαθμό αυθαιρεσίας, θα διαμορφώσει εν πολλοίς το δρόμο που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοβιομηχανία τα επόμενα χρόνια - ελπίζουμε προς όφελος του καταναλωτή._ Μ. Σ.